Güllaç Tarifi – 12 Yapraklı Güllaç Nasıl Yapılır?

Türk mutfağının ve Ramazan ayının geleneksel lezzeti Güllaç nasıl yapılır? 12 Yapraklı Güllaç tarifi almak için lütfen açıklamaya bakınız.

Güllaç Tarifi için Malzemeler

  • 12 yaprak Güllaç
  • 2 litre Süt
  • 2 su bardağı Toz Şeker
  • Fındık, Ceviz veya File Badem

Üzeri için:

İsteğinize göre;

  • Toz Antep Fıstığı
  • Toz Hindistan Cevizi
  • Çilek
  • Nar

Yapılışı

1- Bir tencerede sütü ve şekeri karıştırıp kaynatın.
2- Kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. (Sıcağa yakın olacak. 50 derece gibi)
3- Bir tepsiye bir yaprak güllaç koyup, süt ile ıslatın.
4- Her kat için aynı şekilde ilerleyip altıncı katı da ıslattıktan sonra fındık, ceviz veya badem serpin.
5- Diğer güllaç yapraklarını da aynı şekilde ıslatarak tamamlayın.
6- Buzdolabında en az 2 saat dinlendirip isteğinize göre süsleyin.

Afiyet olsun…

Yapımda emeği geçenler:
Selvihan Yardım
Seyhan Önem
Kamera Teknik

Türk mutfağının ve Ramazan ayının geleneksel lezzeti Güllaç, yapımı ve hazmı kolay, sütlü, hafif bir tatlıdır. İftar sofralarının vazgeçilmez, gelin gibi süslü, göze olduğu kadar mideye de hitap eden bu tatlısı karbonhidrat ve protein açısından zengindir. İçine katılan şekeri az koymakla kalori miktarını da düşük tutabilirsiniz. Şerbetli tatlılara nazaran daha sağlıklı olduğu kabul görür bir gerçektir. Kan şekerini diğer tatlılar kadar yükseltmemektedir. Yine de kan şekerini dengelemek için üzerine bir miktar toz tarçın serpmekte fayda görülmektedir.

Osmanlı döneminde sarayda da sevilen bu tatlının günümüzde de seveni çoktur. II. Murat devrinden bu yana Türk mutfağının bu muhteşem lezzeti o zamanlar halk arasında mısır nişastasının saklanması için açılan yufkaların süt ve şekerle ıslatılıp yenmesiyle günümüze kadar ulaşmıştır. Zamanla içine gül suyu eklemeleri ve adına ‘’Güllü Aş’’ demeleriyle yine zaman içinde ‘’Güllaç’’a dönüştüğü bilinmektedir. 1489 yılında Osmanlı Saray’ına girdiği Arif Bilgin’in ‘’Osmanlı Saray Mutfağı’’ kitabında yer alır.

Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirilmesinden sonra kurutulmasıyla elde edilir. Bir yaprağın ideal ağırlığı 30-35 gram olmalıdır. Günümüzde hazır, kurutulmuş olarak satılmaktadır.
Her ne kadar sevilen bir tatlı olsa da Ramazan ayıyla özdeşleşmiş, Ramazan’ın aranan, özlenen lezzeti olmuştur. Günümüzde farklı lezzetlerin içine katılmasıyla farklı tariflerini de bulabilirsiniz.

Yorum yapın